Cilt vücudun en geniş organıdır ve koruyucu bariyer görevi yapar. Cildin sağlığı ve yüzey görüntüsü çevresel faktörler ve aşağı katmanları oluşturan bileşenlerin fonksiyonu ile belirlenir.
Fizyolojik özellikleri keşfetmek için bir cilt tipi ya da cilt durumu seçin.
Bu yağa benzer madde yağ bezleri tarafından üretilir. Sebum cildin suya dayanıklı olmasına yardımcı olur. Sebum suyu ciltte ve rahatsızlık verici etkenleri dışarıda tutmaya yarayan bir film gibidir.
Kıl köklerinde bulunan bu bezler yağ üretir. Bu yağ, saçları ya da cildi suya dayanıklı hale getirir. Yağ bezleri el ayaları ve ayak tabanı hariç her yerde bulunur.
Cildin orta katmanıdır. Sinirler, yağ bezleri, yaşamsal proteinler, enzimler ve kan damarlarını barındırır, cildin “operasyon” merkezini oluşturur. Cilde yardım sağlayan ve şekil veren kolajen ve elastin bulundurur.
Vücut ve çevre arasında bariyer görevi yapan, cildin en üst katmanıdır. En üst katman, korneositlerden (yassı, ölü cilt hücrelerinden) oluşur ve cildin bariyerini oluşturur. Esas alt katman pigmentin üretildiği yerdir.
En üst tabaka nem eksikliği nedeniyle ince ve pürüzlüdür. Hücreler etkisiz bir şekilde yayılır, birbirine yapışır ve yeni cilt hücrelerinin cilt yüzeyine ulaşmasına engel olur.